Friday 24 May 2013

Kek batik simple+sedap!


Assalamualaikum & salam sejahtera :)

Entry kali ni yana nak ke ruang dapur pulak.. hehe Yana nak kongsikan resepi kek batik dengan korang.. senang je.. ambek kain batik korang yang berbunga-bunga tu, gulung cantik-cantik and masuk dalam oven selama 15 minit.. selamat menjamu selera.. hahahahaha (gelak jahat :D) hehe ok2, relax2, jangan marah2 ye, nanti muka cepat berkedut kunk.. kiki

Ok la, resepi kek batik ni yana ambil dari kawan yana a.k.a roomate yana mase dekat matrikulasi.. Nama dia Komala, tapi dia tak de kene mengena pun sebab resepi ni mom dia yang punya, Puan Rohini.. hehehe (sorry Komala, gurau2 je ok :P). Btw, thanks Komala sebab sudi kongsikan resepi kek batik yg awesome ni.. seriously memang sedap.. manis2 gitu.. 1st time yana rase, yana dah jatuh cinta dah.. and mase dekat matrik dulu, kalau boleh tiap kali Komala balik rumah dia, mesti nak suruh dia bawak balik kek batik mom dia ke matrik taw.. memang sedap! Yana dah try buat, cume yana edit2 sikit la.. family yana makan tak henti-henti..diorang puji sedap.. sampai abah suruh yana jual taw! hoho (siapa la yang nak beli abah uit, simple sangat kek ni, semua orang boleh buat sendiri kn?cuba taw..) *banyak cakap pulak cik yana ni, resepi nya mana,~ haiyoo~* :)

 Bahan-bahan:
250gm butter
150gm milo
3 sudu makan serbuk koko
1 tin susu pekat manis
400gm biskut marie (dipatah-patahkan) wachaa!! haha


Cara-caranya:
1. Cairkan butter dalam kuali.. (pastikan api sentiasa kecil sepanjang buat kek batik ni ok)
2. Setelah butter cair, masukkan 1 tin susu pekat manis dan kacau dengan sempurna.. (kalau tak nak manis, boleh je dikurangkan sikit)
3. Kemudian masukkan milo dan serbuk koko.. (awas! kacau dan terus kacau sehingga tidak berketul lagi)*masa ni perlukan tahap kesabaran yang tinggi sikit.. memang lenguh nak kacau tu.. mana yang maseh berketul tu, korang lenyek sikit dengan belakang senduk korang tu.. pastikan sebati taw*
4. Tutup api, masukkan biskut marie yang telah diptah-patahkan.. Kacau sempurna..
5. Masukkan ke dalam loyang.. kalau boleh mampat-mampatkan supaya tak de ruang, biar tersusun cantik je mase potong nanti :)
6. Masukkan ke dalam peti ais semalaman.. (kalau boleh buat malam, esok pagi bole makan! nyum3)




Haa siap! simple kn? Hidangkan masa tengah sejuk2 lagi.. memang sedap! Selamat mencuba :)

4 comments:

  1. Replies
    1. Yup, memang sedap.. makan selalu pun tak busan, hehe

      Delete
  2. hana tau makan jah. mmg sedap kek batik.. hana selalu beli time bulan ramadhan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la buat hana.. senang je, tak sampai setengah jam pun buat kek batik ni.. + dapat jimat duit hana jgk :)

      Delete